Sigarayı Bıraktıktan Sonra Gelen 6 Değişiklik
Sigarayı bıraktıktan sonrasında ne olur sorusu, sigarayı bırakmak isteyen kişilerin hakkındaki en oldukça inceleme yapmış olduğu konulardan biri olarak öne çıkıyor. Sigarayı bırakan bireylerde hem fizyolojik bununla beraber ruhsal olarak pek oldukça müspet değişiklik bulunduğunu söylemek yanlış olmaz. Bunun en mühim sebebi ise normal olarak ki sigara kullanımının sağlığa yönelik negatif etkileri…
Sigara kullanımını azaltmanın ve sigarayı bırakmanın, bilhassa de nikotin bağımlılığı yaşayan kişileri oldukça zorlayan bir fiil olduğu malum bir gerçek. Fakat yaşam standardını arttırmak ve daha sıhhatli bir hayatın kapılarını aralamak suretiyle sigara tüketimine son vermek bilinmiş olduğu suretiyle fazlaca mühim. Elektronik sigara sektörünün öncü markalarından Buharistan ailesi olarak bu yazımızda sigarayı bıraktıktan sonrasında karşılaşacağınız müspet değişikliklerden laf edeceğiz.
Eğer kısa sürede sigarayı bırakmayı düşünüyor ama bu mevzuda kendinize güvenemiyorsanız sigaraya nazaran daha güvenli bir alternatif olarak öne çıkan elektronik sigaraya geçiş yapabilirsiniz. Bu mevzu hakkındaki aklınızda sual işaretleri varsa Elektronik Sigara Normal Sigaraya Oranla Daha Mı Güvenilir? başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.
Sigarayı Bıraktıktan Sonra Ne Olur?
Sigara tüketiminin pek oldukça ölümcül hastalığa niçin bulunduğunu zannediyoruz ki bilmeyen yoktur. Bu doğrultuda sigara bağımlılığının da kesinlikle tedavi dibine katılımı ihtiyaç duyulan oldukça ciddi bir rahatsızlık bulunduğunu söylemek yanlış olmaz. Sigarayı bırakmanın pek oldukça sıkıntılı yanı olsa da sigarayı bıraktıktan sonrasında vücutta yaşanmış olan değişimler, yaşam standardını arttırmaya destek olmaktadır. Peki sigarayı bıraktıktan sonrasında ne olur? İşte sigara kullanıcılarının sigarayı bıraktıktan sonrasında hem fizyolojik bununla beraber ruhsal olarak gözlemleyebilecekleri 6 müspet değişim!
1. Kan Basıncı Normalleşir
Sigara kullanması ile tansiyon içinde oldukça mühim bir ilişki vardır. Kan basıncını geçici olarak yükselten sigara, tansiyonun artmasına da sebep olabilir. Bu nedenle bilhassa gerilim hastaları için sigara kullanması oldukça zararı dokunan sonuçlar doğurabilmektedir. Kan basıncını düzgüsel seviyelere getirmesi ise sigarayı bırakmanın en mühim neticelerinden biri olarak öne çıkmaktadır. Sigarayı bıraktıktan yalnızca 20 dakika sonrasında normale dönen tansiyon seviyesi, vücudu pek oldukça yönden de müspet katkı sağlamaktadır.
2. Oksijen Normale Döner
Sigarayı bıraktıktan sonrasında ne olur sorusuna verilebilecek bir öteki yanıt da oksijenin düzgüsel seviyelere dönmesidir. Sigaranın en mühim zararlarından bir tanesi, dumanındaki karbonmonoksit gazının dokulara taşınan oksijen miktarını azaltmaya niçin olmasıdır. Bu yüzden sigara içen bireyler, bilhassa fizyolojik enerji harcadıkları işlerde daha oldukça yorulabilirler ve soluk almakta zorluk çekebilirler.
Oysaki yalnızca 8 saat süresince sigara tüketilmediği takdirde kandaki oksijen miktarı artar ve bunun müspet yansımaları çabucak ayrım edilebilir. Uzun vadede sigara tüketimine son verilmesi ise kalp rahatsızlıklarına yakalanma riskini azaltmaktadır.
3. Duyular Keskinleşir
Sigara kullanması ile alakalı malum bir öteki negatif tesir ise zaman içinde tat ve koku yitirilmesine niçin olmasıdır. Vaper’s tongue veya buharcı dili olarak da anlatılan bu vaziyet zaman içinde kendiliğinden geçse bile uzun seneler süresince sigara kullanımına devam edilen kişilerde koku ve tat kaybının geri gelmesi oldukça daha uzun sürer.
Sigarayı bıraktıktan sonrasında yaşanmış olan müspet değişimlerden bir öteki de duyuların eskisine nazaran keskinleşmesidir. Sigarayı bıraktıktan yalnızca 48 saat sonrasında gerçekleşen bu vaziyet uzun solukta tesirini oldukça daha çok göstermektedir.
4. Solunum Yolları Daha İyi Çalışır
Uzun süreli sigara kullanımına bağlı olarak teneffüs yollarında tıkanmalar ortaya çıkabilir. Yaşanılan bu vaziyet, hem fizyolojik bununla beraber toplumsal olarak pek oldukça problemi bununla beraber getirmektedir. Solunum yolları fonksiyonlarının artması ve eskisine göre oldukça daha iyi emek vermesi ise sigarayı bıraktıktan sonrasında ne olur sorusuna verilebilecek bir öteki cevap olabilir.
Solunum yollarında olup biten bu müspet değişim yardımıyla alınan oksijen miktarı da artacağı için sigarayı bırakan kişiler vakit içinde kendilerini oldukça daha eğlenceli ve enerjik hissederler. Sigarayı bıraktıktan yalnızca 72 saat sonrasında görülen bu müspet değişiklikler, sigara kullanımına ara verildiği sürece devam eder.
Sigarayı bıraktıktan 12 hafta sonrasında teneffüs yolu rahatsızlıklarına yakalanma ihtimali azalır.
Sigarayı bıraktıktan 3 ila 9 ay sonrasında, sesli ve hırıltılı soluk alıp verme problemi düzelmiş olur. Solunum yolları daha kaliteli bir halde çalışmaya başlar.
Sigarayı bıraktıktan 6 ay sonrasında, kuru öksürük giderek azalır.
5. Kalp Krizi ve Kansere Yakalanma Riski Azalır
Sigaranın en mühim zararlarından biri kalp krizi ve akciğer kanseri oluşumuna ortam hazırlamasıdır. Bu doğrultuda sigara kullanmamanın bu hastalıklara yönelik riskleri zaman içinde azaltacağını söylemek yanlış olmaz. 1 sene süresince sigara kullanmayan kişilerde görülen kalp ve damar hastalığına yakalanma riski hemen hemen yarı yarıya azalırken uzun solukta elde edilmiş sonuçlar daha da iyi olmaktadır.
6. Cilt Görünümü İyileşir
Sigaranın vücutta negatif tesirinin gözle görülebildiği en mühim bölgelerden biri de cilt. Uzun seneler süresince sigara kullanan bireylerde cilt bariyeri hasar görür ve zaman içinde cilt rengi solar.
Bununla beraber ciltteki kırışık görünümünün artması ve yaşlanmanın hızlanması da sigaranın cilde verdiği zararlardan bazılarıdır. Sigara kullanmayı bıraktığınızda ise cildinizin kendini yenilediğini, eskisinden daha canlı ve parlak bulunduğunu ayrım edebilirsiniz. Sigarayı bıraktıktan sonrasında ne olur sorusuna cevap olarak gösterebileceğimiz daha pek oldukça müspet etkiden laf edilebilir.
İçerisinde sayısız zararı dokunan madde olan sigara, teneffüs sisteminden hücrelere, saç ve cilt dokusundan kalp ve damarlara kadar vücudun pek oldukça noktasında ölümcül etkilere yol açmaktadır.
Bununla beraber sigara kullanımına son verildikten yalnızca 8 saat daha sonra dahi hücreler kendilerini onarmaya başlamakta ve zaman içinde vücudun pek oldukça noktasında iyileşmeler görülmektedir.
Her ne kadar sağlığa birçok müspet tesiri olsa da sigarayı bırakmak ne yazık ki hepimiz için rahat olmayabiliyor. Sizlere sigara bırakma mevzusunda destek olması için hazırladığımız En Kararlı Şekilde Sigara Nasıl Bırakılır? başlıklı yazımızı da incelemenizi öneri ederiz.